dissabte, 5 de març del 2011

CARNAVAL A L'ESCOLA

A l'escola Pont de l'Arcada procurem viure i conèixer les festes i tradicions que es succeeixen al llarg de l'any, seguint -en la mesura del possible- els rituals que marca el costumari, intentant impregnar-los al màxim d'altres valors, com el respecte, el reciclatge, el treball per la comunitat...
Així, a principis de setmana el Cicle Superior va confeccionar en un Google Docs, el pregó del Rei Carnestoltes; els de cinquè, van guarnir un paraigua a l'estil "carnavalero" per acompanyar la comitiva d'en Carnestoltes, configurada pels de sisè, vestits amb atuells i accessoris ben llampants.
Com cal, la resta de l'escola els va rebre amb força cridòria i soroll, per després compartir el pa i butifarra d'ou. Val a dir que enguany, la pluja ens ha aigualit un xic... la festa.
Per la tarda, els tallers de màscares van oferir el toc més plàstic de la jornada i cada alumne, del més petit al més gran, repartit en grups de diferents edats va elaborar una màscara diferent. Se'n pot veure el resultat a la foto.
Aquest any, però, la Setmana Blanca ens ha esguitarrat les rutines carnestoltenques i ens hem quedat sense dies per complir ordres (només ho varem poder fer divendres que vam venir vestits d'un sol color) i sobretot, sense Dimecres de Cendra, que esperàvem sempre per anar a esmorzar i poder enterrar la sardina... que també guarníem com cal!
Què hi farem,... l'any que ve ja hi tornarem.
El que no fem a l'escola és el ball-festa de disfresses. Aquesta activitat tan central del cicle de Carnaval el deixem per les famílies i el poble, que sempre l'ha celebrat el dissabte i diumenge d Carnaval amb un ball. D'aquesta manera, l'activitat no queda reclosa a l'escola i s'expandeix cap al poble amb l'objectiu de potenciar la participació i cohesió social d'un municipi estructurat en dos nuclis físicament molt marcats de població.
La insistència sobre aquesta idea ha acabat provocant la creació d'una comparsa per part de l'AMPA (objectiu perseguit des de fa temps) que implica coneixement mutu per part de les famíliesi implicació al municipi.
Les escoles de poble són molts vegades generadores de dinàmiques que estableixen petits passos cap a la millora cultural de la vida d'un territori. Cal saber aprofitar-les.
En fi... que m'encanta el Carnaval que celebrem a la meva escola.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada