dissabte, 26 de març de 2011

SECRETARIAT A TARADELL

Vuit del matí.
La Clara em passa a recollir per la Plaça de la Creu i enfilem Pla del Pèlag amunt per agafar l'autopista de Girona
En una hora i mitja ens plantem a EL GURRI, un barri de Taradell que gaudeix d'Escola Rural.
Davant nostra l'Escola El Gurri. La imatge ens fa venir una enveja sana, però enveja. Ens venen a la memòria records de l'escola d'Olesa fa una dècada enrera. Aaai.... suspirem.
La directora i mestres de l'escola i la ZER GUILLERIES ja ho tenen tot a punt. Alcalde i regidora del municipi al qual pertanyen, TARADELL, presents també ens reben. Tot un exemple.
Visitem l'escola, ens expliquen com funcionen, els seus somnis, les seves dificultats,...
L'esmorzar que ens ofereixen és explèndit.
Després l'estona de treball es fa al Centre Cultural de Taradell, un espai immens que es troba en unes naus d'una antiga fàbrica tèxtil, on es combina el disseny avantguardista actual i el de fa seixanta anys, una peculiar combinació de volums, llum, colors i una atmosfera arquitectònica singular.
Parlem de maneres d'avaluar, surten les intel·ligències múltiples, els e-potfolis, les WebQuest, les notes, ...
S'acorden dates de preparació de les Jornades d'escola rural del proper octubre a Cambrils.
També surten alguns possibles canvis de cara al curs vinent i que no ens agraden.
Són les dues i cal plegar.
No marxem sense un sabó casolà amb el que ens obsequien els pares i mares de l'escola El Gurri.
Ha estat una bona jornada de treball.
Proper Secretariat, mes de maig a la Cerdanya, a cal Miquel de Prats i Samsor. Ja ens esperen. Ja ho esperem.



-SECRETARIAT D'ESCOLA RURAL

-Enllaç a la convocatòria

dilluns, 21 de març de 2011

PA DE CASA










Fa tres mesos que no comprem pa.

En Joan se'ns ha tornat forner!!
La textura de la molla d'aquest pa casolà és molt més consistent.
Boníssim!!

diumenge, 20 de març de 2011

LLIMACS!!


Llimacs gegantins al pati de casa.
Uuuureeeexxxxx!
Aquests mol·luscs gasteròpodes terrestres sense conquilla, o amb conquilla reduïda i interna, respiren per pulmons i acostumen a aparèixer quan plou caminant tranquil·lament pel mig del pati.
Avui han sortit quan hem desmuntat la font. Hi havien fet una mena de cau!!!
Uuubbbbrrrrrraaaxxx!!

dissabte, 19 de març de 2011

CONCERT D'ENRIC HERNÀEZ

El cantautor barceloní Enric Hernàez presenta l'àlbum antològic 360 llunes (discmedi, 2010), als escenaris al l'Auditori Barradas de l'Hospitalet. el pssatdijous dia 17. Aquest treball va ser gravat en directe al festival Barnasants amb motiu dels trenta anys .

Amb tretze discos a les espatlles, Hernàez ha apostat per despullar-se d’arranjaments –“sempre tan lligats a les modes i les tendències del moment”– i tria una quinzena de quinze cançons amb un esquelet sòlid.


Gerard Quintana i Luigi Cabanach el van acompanyar amb L'HOME ESTÀTIC de Pau Riba

Al Barradas em vaig retrobar amb Anna Simó, que feia segles que no veia. L'Anna Simó i jo varem compartir anys de teatre amateur, Pastorets i zarzueles inclosos, al TCC de l'Hospitalet.
Quins temps!!

dilluns, 14 de març de 2011

divendres, 11 de març de 2011

JA HA ARRIBAT

La Quaresma és un periode de temps de prop de set setmanes de durada comprès entre la fi del Carnaval i la Pasqua.
A l'actualitat, pels no creients que seguim les tradicions enteses com a part de la nostra cultura, la Quaresma és el temps que esperem, un cop acabat el Carnaval, l'arribada de la MONA!!! un temps en el que tot comença a brotar i apareixen colors nous per tot arreu, encara que les glaçades segueixin fent-nos la guitza algunes nits.
Ja ho diu la dita: Març marçador, mata la vella i... tot el que troba!!!

dimecres, 9 de març de 2011

JA ERA HORA!!!!

Tal com informa El Punt, els socialistes del Penedès volen recuperar els valors de catalanisme que van empènyer la creació del partit, intentant restablir la importància de la C a les sigles del partit. Defensen el grup propi del PSC al Congrés i al Senat, i també la construcció d'un Estat federal, però accepten que si continua l'actual hostilitat espanyola contra Catalunya s'haurà d'optar per construir un Estat propi en el sí de la Unió Europea.

MOLT BONA NOTICIA.
FELICITATS!!!
M'HI ADHEREIXO.

ENLLAÇ AL MANIFEST COl·LECTIU SOCALISTA PENEDÈS- CATALUNYA

TOHOM QUE HO CREGUI OPORTÚ, militant o simpatitzant, pot enviar la seva adhesió a penedescatalunya.socialistes10@gmail.com


diumenge, 6 de març de 2011

SANT SEBASTIÀ DELS GORGS

A LA REVISTA DESCOBRIR HE POGUT LLEGIR UNA NOTICIA QUE FA TEMPS QUE ESPERAVA.
I a la FURA també se'n fan ressó.


Sant Sebastià dels Gorgs reobre les seves portes.
Elt monestir de l’Alt Penedès, que havia estat tancat per restauració, és Bé d’Interès Nacional pel seu alt valor artístic
La torre del monestir de Sant Sebastià dels Gorgs des del claustre
Després de les obres de restauració del claustre i l’accés al campanar del monestir de Sant Sebastià dels Gorgs, a l’Alt Penedès, el temple ha tornat a obrir les seves portes al públic. Aquesta actuació, que ha costat 468.500 €, s’ha dut a terme en el marc del programa de restauració del patrimoni arquitectònic de la Diputació de Barcelona, a petició de l’Ajuntament d'Avinyonet del Penedès.

L’origen d’aquest magnífic i força desconegut conjunt monacal benedictí es remunta al segle XI i l’any 2000 fou declarat Bé d’Interès Nacional. Els dos elements recuperats són d’un alt valor arquitectònic i artístic, i amb aquesta intervenció se n’ha resolt la problemàtica estructural i funcional, incidint el mínim possible en el monument.

dissabte, 5 de març de 2011

CARNAVAL A L'ESCOLA

A l'escola Pont de l'Arcada procurem viure i conèixer les festes i tradicions que es succeeixen al llarg de l'any, seguint -en la mesura del possible- els rituals que marca el costumari, intentant impregnar-los al màxim d'altres valors, com el respecte, el reciclatge, el treball per la comunitat...
Així, a principis de setmana el Cicle Superior va confeccionar en un Google Docs, el pregó del Rei Carnestoltes; els de cinquè, van guarnir un paraigua a l'estil "carnavalero" per acompanyar la comitiva d'en Carnestoltes, configurada pels de sisè, vestits amb atuells i accessoris ben llampants.
Com cal, la resta de l'escola els va rebre amb força cridòria i soroll, per després compartir el pa i butifarra d'ou. Val a dir que enguany, la pluja ens ha aigualit un xic... la festa.
Per la tarda, els tallers de màscares van oferir el toc més plàstic de la jornada i cada alumne, del més petit al més gran, repartit en grups de diferents edats va elaborar una màscara diferent. Se'n pot veure el resultat a la foto.
Aquest any, però, la Setmana Blanca ens ha esguitarrat les rutines carnestoltenques i ens hem quedat sense dies per complir ordres (només ho varem poder fer divendres que vam venir vestits d'un sol color) i sobretot, sense Dimecres de Cendra, que esperàvem sempre per anar a esmorzar i poder enterrar la sardina... que també guarníem com cal!
Què hi farem,... l'any que ve ja hi tornarem.
El que no fem a l'escola és el ball-festa de disfresses. Aquesta activitat tan central del cicle de Carnaval el deixem per les famílies i el poble, que sempre l'ha celebrat el dissabte i diumenge d Carnaval amb un ball. D'aquesta manera, l'activitat no queda reclosa a l'escola i s'expandeix cap al poble amb l'objectiu de potenciar la participació i cohesió social d'un municipi estructurat en dos nuclis físicament molt marcats de població.
La insistència sobre aquesta idea ha acabat provocant la creació d'una comparsa per part de l'AMPA (objectiu perseguit des de fa temps) que implica coneixement mutu per part de les famíliesi implicació al municipi.
Les escoles de poble són molts vegades generadores de dinàmiques que estableixen petits passos cap a la millora cultural de la vida d'un territori. Cal saber aprofitar-les.
En fi... que m'encanta el Carnaval que celebrem a la meva escola.

dijous, 3 de març de 2011

DIJOUS LLARDER, BUTIFARRA DE CAL BAQUER.

Dijous Gras, Jarder o Llarder, també conegut com el "Dia de l'ou i el porc" o "Dia de la truita", és el tret de sortida de les festes de Carnaval arreu del territori català. Cau sempre en lluna nova.
El costumari d'aquest dia ve marcat pels àpats dins l’àmbit familiar protagonitzats per les truites i els ous barrejats amb la carn, les butifarres d’ou i la coca de llardons.
Les celebracions a l'aire lliure són protagonitzades per jornades gastronòmiques dedicades als productes del porc, pels Concursos i Mostres de Truites realitzats pels alumnes de les escoles i altres col·lectius i pels aplecs gastronòmics. Antigament era molt comú que aquests dies els infants féssin captes d'ous per les cases, per elaborar les truites i la resta d'exquisideses de la jornada.
A Mallorca, on el Carnaval es coneix com els "Darrers Dies", és costum farcir les ensaimades i les coques bambes de productes porcins, com la sobrassada barrejada amb codonyat o carabassa. El refranyer fa referència a aquesta jornada "Per Dijous Llarder botifarra menjaré" i "Per Dijous Gras, botifarra fins al nas".
Font: festes.org
AQUESTES BUTIFARRES DE LA IMATGE ES FAN A OLESA.